Escarlatina

gener 29, 2018

L’escarlatina en infants, és una malaltia causada per un bacteri, l’estreptococ beta-hemolític del grup A, pertanyent a la mateixa família que els gèrmens responsables de l’amigdalitis. El bacteri es difon a través del contacte directe amb el moc o la saliva de l’infant infectat, amb les gotetes emeses amb la tos, els esternuts o simplement parlant, i penetra en l’organisme a través de les mucoses del nas i de la boca. De vegades, també pot transmetre’s a través d’objectes usats per l’infant, com joguines, etc. Els períodes de màxima incidència són el final de la tardor, l’hivern i la primavera.

En l’actualitat, l’escarlatina es manifesta cada vegada amb menor freqüència, i rarament és virulenta. En general, és més fàcil que es presenti d’una forma molt atenuada i pot confondre’s amb una amigdalitis, i és possible que ens adonem que l‘infant  ha tingut l’escarlatina al cap d’unes setmanes, quan la pell comença a d’escamar-se.

És estrany que l’escarlatina es manifesti amb infants de menys de dos anys. En canvi, és més freqüent que es contregui en l’edat escolar.

Període d’incubació de l’escarlatina en infants:

Sol ser de dos a cinc dies, encara que en alguns casos pot reduir-se a un sol dia o perllongar-se fins a una setmana.

Com es manifesta

Després del contagi, l’escarlatina es desenvolupa en quatre temps:

  • Primer i segon dia: comença de forma sobtada, amb febre alta, tremolors, mal de cap, vòmits, un fort mal de coll i amígdales engrossides i enrogides. Els ganglis del coll i de sota la mandíbula s’inflamen i dolen. L’infant no té ganes de menjar. Durant les primeres 12-48 hores, apareix l’exantema, primer en els engonals i després en les aixelles i en el coll; al cap de 24 hores, s’estén a tot el cos.
  • Del tercer al cinquè dia: la pell es cobreix de minúsculs puntets vermells i propers entre ells i amb una mica de relleu, que fan l’efecte d’un paper d’escata. S’estenen a les aixelles, als plecs dels colzes i als engonals, fins a crear una única taca escarlata. En la llengua, la pàtina blanca normal comença a desaparèixer, les papil·les gustatives augmenten de grandària i provoquen el que els metges diuen “llengua de gerd”, a causa del seu color. L’única zona que no resulta afectada és la que envolta la boca. Al cap de tres o quatre dies, comença la descamació.
  • Del sisè al vuitè dia: la febre baixa i l’infant se sent millor. Si la temperatura tornés a pujar en aquest moment, indicaria que existeix alguna complicació.
  • A partir del vuitè dia i durant un període de temps més aviat llarg: la pell comença a d’escamar-seen algunes zones del cos. Primer, comença a la cara i, després, descendeix al tronc. Finalment, la descamació afecta als palmells de les mans i les plantes dels peus.

Període de contagi

L’infant és contagiós mentre durin els símptomes. En el cas que segueixi un tractament antibiòtic, deixa de ser contagiós a partir de les 48 hores següents a la primera presa del fàrmac. L’infant pot tornar al col·legi transcorreguts tres dies des de l’inici del tractament antibiòtic.

Quines són les complicacions

No existeixen complicacions si l’escarlatina es tracta de forma adequada amb els antibiòtics específics.

La immunització

La malaltia és provocada per diversos estreptococs, que pertanyen a ceps diferents; per tant, és possible emmalaltir diverses vegades d’escarlatina.

Com es combat

El pediatre prescriurà un antibiòtic específic i fàrmacs antitèrmics. És convenient que l’infant begui molt, sobretot sucs de taronja, llimona i aranja.  Atès que la malaltia és causada per diferents bacteris, la vacunació seria inútil i ineficaç.

 

Convivim amb la llengua anglesaEscollim escola?