Experimentacions amb aigua

maig 07, 2020

Ara ja fa uns dies que fa solet i acompanya més poder fer algunes activitats relacionades amb l’aigua, per refrescar-nos i gaudir del bon temps, ja sigui al pati, a la terrassa o bé a l’hora del bany.

Així que avui us proposem EXPERIMENTACIONS AMB AIGUA

L’aigua ens aporta moltes sensacions a nivell visual i tàctil alhora que, mitjançant l’observació i l’experimentació d’aquest element, ens introduïm en un aprenentatge científic amb un element nou i motivador.

L’aigua ens obre un ventall d’activitats a realitzar segons el que vulguem treballar en cada moment. Bàsicament el treball amb l’aigua ens pot reportar molts aprenentatges a nivell de conceptes científics i matemàtics, però també a nivell motriu, artístic, creatiu o de relació i, fins i tot, de seguretat emocional.

L’activitat per excel·lència amb l’aigua és el transvasament. Es tracta de proporcionar una galleda o palangana gran amb aigua i recipients i envasos per omplir de diferents mides, formes i materials alguns amb forats petits i forats més grans com coladors o embuts.

Dins d’aquests transvasaments podem treballar infinits objectius en funció dels elements que oferim als infants:

Experimentar la relació de diferents objectes i materials amb l’aigua. Sura o s’enfonsa? És important oferir diferents materials amb diverses qualitats: pedres, taps de suro, petxines, herbes, gots de plàstic, taps de plàstic, etc.

  • Regar les plantes del jardí o de la terrassa amb la regadora, mentre observem com la terra canvia de color i es formen tolls. Experimentar amb el fang que s’ha format després de regar les plantes, és una gran activitat manipulativa i sensorial pels infants.
  • Amb esprais d’aigua, manegues o altres materials, ens ruixem i ens refresquem. També podem crear algun joc tot intentant encertar alguna diana o algun element a què haurem de mullar, per exemple.
  • Observació de la relació dels diferents materials amb el contacte a l’aigua, tot experimentat amb elements o materials que es dissolen. Es desfà o no s’altera en contacte amb l’aigua? És important oferir diferents materials amb diverses qualitats: sal, sucre, papers diversos, sorra, farina, pedres, herbes, oli… En aquest cas podem oferir culleres i cullerots de cuina per poder fer les barreges i manipular-ho.
  • Introduir l’aigua en el joc simbòlic provoca més riquesa i aprofundiment del joc. Banyar les nines o rentar la roba o els plats, mullar el cap per a fer pentinats… o crear un mini món amb l’element central de l’aigua: marí, de riu, un llac on i conviuen diferents animals observant les dues superfícies i profunditats: aigua i terrestre…
  • Pintar amb aigua: palanganes o pots amb aigua i brotxes, pinzells, rodets i la creativitat dels infants per anar creant uns mons efímers sobre el ciment o la paret que a poc a poc s’evaporen i desapareixen.
  • Observar els diferents estats de l’aigua a través del joc i la manipulació: com un gel es desfà a les mans, com l’aigua es va colant pels dits de les mans. Amb els gels i colorants també podem fer grans representacions artístiques.
  • Omplir bols grans, gots o tubs transparents i observar des de fora com l’aigua fa de lupa i canvia la forma i la mida dels objectes que hi podem posar a dins o bé podem omplir el tub o una ampolla transparent amb papers de colors, purpurina i observar els seus moviments brillants.
  • Fer construccions a l’aigua, tant a dins com a fora en palanganes grans. Per fer construccions dins de l’aigua escollim peces que s’enfonsen, amb les quals es tracta de fer construccions com les faríem fora de l’aigua però veient com el que ens serveix a fora per mantenir l’equilibri no és el mateix que en aquest nou element. L’altre tipus de construcció seria posant una base que es mantingui surant a l’aigua i fer construccions a sobre amb peces que no siguin molt pesants i intentar també mantenir-hi l’equilibri.

Que us sembla? L’aigua dóna molt joc i ofereix grans possibilitats educatives. Us animeu?

A continuació us deixem algunes propostes:

 

 

 

Proposta d’anglès: The tale of the ducksCreació de mandales o seriacions