Fem panellets a casa

octubre 19, 2017

La tardor és temps de fulles seques, castanyes i panellets, entre altres coses. Avui us portem una recepta de panellets per fer amb els infants a casa.

Fer aquesta recepta és molt fàcil i els infants s’ho passen d’allò més bé, ja que els petits cuiners barregen ingredients, pasten la massa, fan boletes, enganxen pinyons o ametlles i finalment pinten i decoren els seus panellets. La vostra feina és la d’ajudar-los en la compra dels ingredients i posar-los al forn.

Ingredients que necessitem:

  • 250gr de farina d’ametlla
  • 175gr de sucre (normalment es realitza amb sucre blanc però es pot substituir per sucre morè)
  • 1 patata mitjana bullida i sense pell (també es pot fer amb moniato)
  • Ratlladura de pell de llimona.

Com fem la massa dels panellets:

  • Bullim la patata o el moniato. Ho pelem i ho aixafem bé amb una forquilla. Em de deixar refredar completament.
  • Barregem en un bol la farina d’ametlla, el sucre i la pell de llimona.
  • Afegim la patata o moniato per poder començar a fer la massa.
  • Treballem la massa fins que quedi tota homogènia i es pugui fer una bola. La massa ha de quedar una mica enganxosa però que no s’enganxi a les mans com al principi de treballar-la.
  • Un cop feta la massa la deixem reposar ben tapada perquè no s’assequi.
  • Dividim la massa en funció dels diferents gustos que volem realitzar i els decorem.
  • Finalment, els col·loquem a una safata de forn. Els posem al forn a 200ºC uns 10-12 min. (el temps pot variar depenent del forn, traieu-los quan tinguin un color dauradet.
  • Deixeu refredar i llestos per menjar.

Com fer els panellets amb els infants:

Els panellets poden tenir moltes formes però n’hi ha que ja són un clàssic.

  • Els de pinyons en forma de bola,
  • Els d’ametlla allargats
  • Els de coco en forma de piràmide
  • Els de xocolata acostumen a ser rodons

I els de confitura poden ser rodons però una mica aixafats o mini cilindres amb la confitura dins.

  

Però hi ha d’altres varietats com:

  • Taronja confitada:  Agafem un tros de massa base, li barregem taronja confitada triturada i pastem fins que es barregi bé. Es pot fer també amb altres tipus de confitures, les que més us agradin.
  • Cafè: amb un tasseta curta de cafè Nespresso o dissolent una mica de Nescafè amb aigua (que quedi concentrat). Agafem un tros de massa base i ho barregem fins que quedi una massa homogènia.
  • Cacau: barregem la massa base amb una mica de cacau en pols.
  • Xocolata: un cop tret el panellet del forn, remullem la meitat del panellet amb xocolata per a postres desfeta al bany maria.
  • Canyella: fem la forma del panellet i al final, abans de posar-lo al forn, l’arrebossem amb una mica de sucre barrejat amb canyella en pols.
  • Codonyat: estenem la massa base com per una pizza quadrada i posem el codonyat a una de les meitats. Després emboliquem el codonyat tapant amb l’altra meitat de la massa i tanquem, com si féssim una cresta rectangular. Finalment es talla en trossets quadrats.
  • Llimona: barregem la massa base amb una mica de suc de llimona i ratlladura de pell de llimona molt fineta. Quantitat al gust.

Els panellets de gustos com els de xocolata i coco, o els que porten colorant, es fan barrejant una part de la massa amb xocolata en pols, coco ratllat o gotes de colorant. Després es barreja bé la massa i se’ls hi dóna la forma desitjada.

Per decorar els panellets podeu utilitzar ingredients com: pinyons, ametlla picada o tallada a tires, avellanes, fruita confitada, xocolata, coco…

Si els infants volen donar color als panellets, també podeu separar una mica de massa i afegir-li unes gotes de colorant alimentari, així tindreu panellets blaus de barrufets, panellets taronges amb forma de carabassa, panellets grocs amb forma de plàtan, panellets verds en forma de poma…

Trucs o recomanacions:

  • Per facilitar la feina als petits cuiners feu poca massa, d’aquesta manera la podran treballar millor, alhora que eviteu que es cansin.  Amb les quantitats que us hem posat us poden sortir uns 30 panellets d’uns 4-5 gustos diferents.
  • Si voleu que els pinyons s’enganxin bé heu de posar en un bol un ou batut o una clara i banyar-los. Hi ha qui els deixa reposar els pinyons en remull d’un dia per l’altre.
  • Hi ha qui hi posa la mateixa quantitat de sucre que de farina d’ametlla però a nosaltres no ens agraden tan dolços.
  • Recordeu pintar els panellets amb ou batut abans de posar-los al forn. El color variar molt i l’aparença de ser molt bons, també.
  • Mentre prepareu els panellets enceneu el forn. La cocció depèn de cada forn. Nosaltres els coem 180·. Es poden treure quan tinguin color.

 

Deixeu que l’infant inventi un panellet i li posi nom. Serà el seu panellet. Es convertirà en un mestre pastisser. Segur, segur que estarà boníssims.

A continuació us deixem unes imatges de diversos panellets originals que hem trobat perquè deixeu volar la imaginació.

       

 

 

 

Ja arriba la CASTANYADA!Celebrem Halloween?