Infants descalços, infants feliços

octubre 02, 2019

Durant molts anys ens havien dit que la millor manera perquè els peus dels nostres infants es desenvolupessin correctament era posant sabates rígides i si podien ser botes que agafessin els turmells molt millor perquè així el peu estava ben subjecte.

Actualment és tot el contrari, molts estudis recolzen que com més temps passin els nostres infants descalços molt millor i en el cas de necessitar sabates aconsellen que siguin sabatetes toves per permetin una total llibertat de moviment del peu i del turmell. D’aquesta manera es desenvolupa molt millor la formació del pont plantar, ja que els nadons neixen amb els peus plans, ajuda a l’infant a tenir més estabilitat i equilibri, evitant caigudes i entrebancs, evita la sudoració dels peus, afavoreix la musculatura del peu i el turmell, ajuda a la circulació sanguínia, i produeix una major oxigenació de les extremitats inferior i ajuda al desenvolupament de les estructures del peu.

En els peus dels nostres infants podem trobar 26 ossos, 33 articulacions i més de 100 tendons, músculs i lligaments, els quals ens permeten poder caminar pels terrenys més insospitats  podent adaptar-nos a qualsevol tipus de terreny.

Quan posem unes sabates als peus de l’infant estem aïllant el peu del terra i per tant, estem posant un amortiment i limitant el seu moviment i això ocasiona que limitem l’exercici que ha de fer el peu per poder-se desenvolupar correctament. A part de ser més còmode per a ells i permetre la llibertat del peus també ajuda a l’observació del propi cos, els deus dits i de la motricitat dels mateixos.

Tot i que no sembli cert, els peus dels nadons i infants tenen una major sensibilitat tàctil que les mans fins els 9 mesos de vida, i això és de gran importància pel desenvolupament neurològic del nadó, ja que proporcionarà la informació sobre el món exterior a l’infant.

A més a més, anar descalç permet a l’infant a augmentar la percepció de l’espai, ja que els seus peus es troben en constant moviment i això implica un millor desenvolupament en el sistema nerviós, que es tradueix a una correcta maduració de les habilitats motores de l’infant.

Tot i que moltes famílies són conscients que les sabatilles no ajuden al desenvolupament dels peus acaben posant-les perquè tenen por al contacte directe del terra fred amb el peu de l’infant, ja que d’aquesta manera eviten els refredats. Hi ha un vell mite que diu “els refredats entren pels peus”. Però això no és del tot cert, els refredats no entren pels peus ni els virus tampoc. Aquests es traspassen pel tracte respiratori d’una persona a una altra de manera directa (al parlar, esternudar, tossir…) o de manera indirecta, a través de les mans, si toquem una superfície on hi ha virus o si ens posem la mà a la boca o nas. Aquests virus es queden a les nostres mucoses i en funció de com respongui el cos de cadascú provoquen o no un refredat.

Per tant, podem desmitificar aquest mite. Els infants no es refreden perquè camini descalços. De totes maneres, si no ens acaba de convèncer que a ple hivern el nostre infant vagi descalç podem optar per posar mitjons que fan que no tinguin el contacte directe amb el terra però a la vegada estem deixant llibertat de moviment al peu o també els mitjons antilliscants que ajuden a evitar que rellisquin.

Fisioteràpia respiratoria. Una bona solucióEstrenyiment infantil