Ja arriba la CASTANYADA!

octubre 18, 2017

Ja arriba la castanyada, una festa assenyalada que contents celebrem a l’escola.

La Castanyada com tots sabeu, és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants, tot i que darrerament se n’ha desplaçat la celebració a la vigília d’aquesta diada (entre el 31 d’octubre i l’1 de novembre).
Com el Halloween dels països anglosaxons, o el Magosto de les terres asturianes, lleoneses o gallegues, o també el Samhain (cap d’any celta); la castanyada catalana prové d’una antiga festa ritual funerària, que consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada.

Normalment la castanyada se sol representar amb la figura d’una castanyera: una dona vella, vestida amb roba d’abrigar i amb mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes per a la venda al carrer, amb faldilles molt amples i amb davantal de cànem i llana.

Des de la Llar d’infants el Cargol és una de les celebracions que més ens agraden, ja que realitzem al llarg de tot el mes d’Octubre diverses activitats festejant la tardor i la castanyada.

Les propostes que realitzem són:
– Anem al parc de Sant Jordi a buscar elements de la tardor: collim fulles, castanyes, branquillons, pinyes…
– Coneixem a la senyora Castanyera que es queda a l’escola unes llargues setmanes per estar amb nosaltres i compartir aquesta festivitat. Aprofitem per cantar-li i ballar-li cançons de la tardor i per descomptat la seva cançó que tant ens agrada.
– Experimentem amb els fruits de la tardor: castanyes, moniatos, blat de moro, magranes, taronges, caquis, carabasses …
– Realitzem panellets amb tots els seus ingredients.
– Realitzem activitats amb els elements de la tardor: pinyes, branques, fulles…
– I finalment el dia de la Castanyada realitzem una petita representació del conte Maria Castanyera on ens acomiadem d’ella a través d’una gran festa.

A continuació us deixem algunes cançons que anem treballant al llarg d’aquests mesos relacionades amb la tardor i la castanyada. Trobareu cançons tradicionals catalanes com castellanes i angleses.

 

GAUDIU DE LA CASTANYADA!!

Disposem d’aigua i aire ozonitzat. Quins beneficis ens aporten?Fem panellets a casa