La panera dels tresors

abril 30, 2020

Avui us portem una proposta que nosaltres utilitzem molt a les aules dels més petitons i que segur que la coneixeu o l’heu vist més d’un cop a les nostres aules. És la PANERA DELS TRESORS.

La panera dels tresors és una proposta de joc d’exploració que consisteix a oferir una panera als infants, normalment de vímet i que no tingui molta profunditat perquè puguin accedir fàcilment, la qual conté objectes de diferents materials, sempre quotidians i que no tenen una finalitat única ni predeterminada, que pretenen desenvolupar els sentits dels infants i la seva descoberta, i així l’infant podrà conèixer a través de la seva pròpia experiència diferents característiques d’aquests, com per exemple: la temperatura, el pes, la forma, el color, el so o l’olor que fa. Ens permet mossegar, llepar, picar objectes, llençar-los el més lluny possible, sacsejar-los i un gran etc. És una proposta totalment sensorial.

És una activitat meravellosa indicada des del moment en què els infants poden seure per ells mateixos/es, fins que hi perden l’interès. La panera dels tresors la seva continuïtat és el joc heurístic.

Amb aquest tipus de proposta l’infant desenvolupa la coordinació d’ull, mà i boca, ja que pot accedir fàcilment als objectes i tocar-los, olorar-los, posar-se’ls a la boca, d’una manera lliure. Es treballa l’autonomia, ja que ells es dediquen a explorar de manera lliure sense les directrius de l’adult, escollint en cada moment què és el que volen investigar i de quina manera. També es treballa la concentració i l’atenció, ja que dediquen temps a l’exploració en calma. També la motricitat fina es posa en marxa a través de la manipulació dels objectes i evidentment com hem dit anteriorment la coordinació del cos per arribar als objectes desitjats que hi ha a la panera. És una activitat d’exploració i proporciona als infants la possibilitat d’interessar-se per tot allò que l’envolta i què te davant. L’infant aprèn sol i per ell mateix, l’adult només ha de donar seguretat i confiança amb la seva presència i la seva atenció.

Materials que podem posar dins:

  • Aliments: llimona, taronja, carabassa, closca de coco, etc
  • Elements de la natura: pedres grans, petxines, escorça d’arbre
  • Elements de cuina: cullera de fusta o metall, ampolleta de vidre (el vidre ha de ser gruixut), tassa, ouera, colador, espàtula de goma, bol de fusta, plat, pots de melmelada, taps grossos de plàstic o metall, batedora de metall, fregall, glaçonera de silicona,
  • Elements del lavabo: esponja, raspall de dents, pinzell, mirall, ampolles de perfum, collarets, pinta, llima, brotxa d’afaitar, pedra tosca, pinça d’estendre la roba, etc..
  • Altres elements: tubs de cartó, instruments musicals, moneder de pell, pilotes de diferents textures, cadena, cremallera, cintes de textures i colors diferents, bosses amb plantes aromàtiques, joc de claus, estris per a massatge, etc

És important que tots els objectes que posem a la panera dels tresors es puguin rentar fàcilment i sobretot que estiguin en bon estat. També és important que els anem canviant i renovant, ja que així crearem nous estímuls i farà que no perdin l’interès.

També podem fer diferents paneres en funció del que vulguem treballar: panera de les olors, panera dels sons i la música, panera de les capsetes, panera de les pilotes, panera de retalls de roba, panera de colors, panera del fred amb elements de metall…

A continuació us deixem algunes propostes:

Hàbits i rutinesFem un regal?