Pessebres que miren el mediambient

desembre 21, 2017
L’escola i la família són dos element molt important a l’hora d’educar els més menuts i per aquest motiu és important que de tant en quant ens qüestionem fets que tenim normalitzats, per tal de qüestionar quins valors estem transmeten i si realment és el que volem o creiem.

Per aquest motiu i en èpoques nadalenques on gairebé tot si val, és important poder fer aquesta retrospecció i qüestionar-nos si aquestes tradicions que tenim molt arrelades socialment estan transmetent allò que nosaltres volem als nostres infants.

La nostra llar d’infants tenim molt arrelat tot el que té relació amb el medi ambient i la natura i és per això que aquest any el nostre pessebre i l’arbre de nadal han estat realitzats pels nostres infants apostant per una educació respectuosa amb la natura. Em optat pels pessebres verds que substitueixen a la castigada molsa i pels arbres de nadal artificials que substitueixen als avets naturals i us animem que aquest any o els següents aposteu també per aquest canvi.

La tradicional molsa que fa anys es recollia per fer el pessebre és avui dia una espècie protegida igual que el grèvol (arbust amb fulles punxegudes i fruits vermells, i que normalment s’utilitzen per adornar les cases al nadal.

La nostra proposta és realitzar un pessebre sostenible amb el medi ambient, ja que és important que evitem la utilització de la molsa natural, ja que en tot el món hi ha aproximadament 10 mil espècies de molses. Aquestes petites plantes herbàcies tan suaus sense flors ni llavors són molt importants ja que tenen un rol dins la dinàmica dels boscos, com ara: mantenir la humitat, deturar l’erosió, interceptar la pluja, absorbir els contaminants de l’aire i afavorir el desenvolupament de moltes plantes i animals.

L’extracció de molsa dels boscos causa un impacte molt fort en els ecosistemes terrestres, i està afectant principalment a : l’aigua, els sòls, altres plantes i animals arribant a generar: una disminució de la humitat dels boscos, sòls erosionats que no tenen utilitat, esllavissades i enderrocaments de terrenys i una disminució de nitrogen en els sòls

Una de les opcions a l’hora de realitzar un pessebre és utilitzar: Talls de gespa on després la puguem reutilitzar pel jardí o per plantar una planta; Terres de diferents tonalitats; o inclús amb molsa artificial.

A continuació us deixem algunes imatges on podreu veure que no és necessari utilitzar molsa natural per crear un pessebre divertit i original i afavorint els nostres ecosistemes.

Escoltem Nadales a l’escola i a casa també!Receptes amb cereals que fem a l’escola