Pilotes Montessori

juny 01, 2020

La filosofia Maria Montessori, els nadons necessiten elements de joc que provoquin estímuls senzills d’acord amb el seu desenvolupament i que suposin objectes assolibles per a ells.

Les pilotes Montessori són un bon recurs pels nadons, ja que són molt toves i estan farcides amb “fibra buida” i confeccionades amb teles de cotó, que fan que siguin totalment rentables. Tenen unes esquerdes de la mida justa perquè el nadó, amb les seves manetes, pugui subjectar-les. El més important és que estem oferint a l’infant un estímul natural, senzill i assequible per ell. Quan els nadons neixen molts cops ens empenyem a donar peluixos que ni miren, joguines complexes que creen frustració i que tampoc els hi fan gaire cas, ja que quan observen un objectiu molt complex i no veuen la possibilitat d’arribar a ell perden la motivació immediatament. Així que hem d’intentar oferir elements de jocs on continguin estímuls senzills al seu desenvolupament i que suposin objectius assolibles.

Maria Montessori deia que tota activitat que oferim a l’infant hauria de tenir un centre i una perifèria. Entenent la perifèria com el moviment que ha de realitzar l’infant per tirar la pilota i el centre com la possibilitat que dóna a l’infant d’aconseguir i agafar amb la seva mà un objecte assolible i que el motivi prou per seguir esforçant-se.

Amb aquest material el nadó tindrà dos grans objectius: El primer serà extern, és a dir, aconseguir la pilota, i l’altre, serà extern, és a dir, l’alegria de l’autocreació i el propi desenvolupament adquirit.

Propostes que us oferim:
  • Element mòbil i tàctil: Entre els 3-5 mesos de vida, es pot penjar la pilota amb un cordill i col·locar-la com un mòbil a la zona diürna de moviment lliure, de manera que el nadó pugui arribar a colpejar-la, estimulant els seus primers moviments gruixuts de cop i adherència. A més els seus colors i el seu moviment  estimulen la seva vista.
  • Estímul per fomentar l’inici del gateig: Entre els 5-12 mesos. Al ser de fàcil adherència a través de la seva textura tova i de les esquerdes que té, el nadó pot jugar amb ella i llançar-la a menys d’un metre de distància, convertint-se aquesta en un objectiu assolible. Hem d’intentar que tots els estímuls i elements que oferim al nadó siguin prou assequibles per ell i que no suposin una frustració, sinó que permeti un desenvolupament paral·lel de moviment i intel·ligència. Si oferim un infant una pilota normal, aquest en ser llençada rodarà de tal manera que acabarà desapareixent del seu angle de visió, fet que ocasionarà una frustració. En el cas d’aquest tipus de pilota en ser llençada es quedarà prop del nadó, fet que suposarà un estímul suficientment assequible com per posar a treballar la intel·ligència i el moviment del cos per intentar arribar a ella i això li ocasionarà una motivació sense cap tipus de frustració, ja que aconsegueix amb facilitat el seu objectiu de joc.
  • Les primeres passes: En els seus primers passos, li permet xutar sense trontollar pel seu pes, a més, afavoreix la repetició, ja que la pilota no recorre grans distàncies.
  • Jugar dins de casa: Quan l’infant té consolidat el caminar, aquesta pilota és ideal per jugar dins de casa, ja que es tova i no suposa un perill pel mobiliari, ja que no recorre gaire distància.

Està demostrat que aquest tipus de pilotes provoca un desenvolupament sensorial a través del tacte com també desenvolupa el moviment motiu del nadó i la coordinació.

Com veieu joguines tan senzilles com les pilotes ajuden moltíssim al desenvolupament dels nostres infants, respectant sempre el seu ritme, interessos i necessitats.

 

«Lo esencial es que el niño descubra por sí mismo el máximo de cosas posibles. Si le ayudamos a solucionar todas sus tareas, le quitamos justamente aquello que es lo más importante para su desarrollo mental. El niño que logra algo por medio de experimentos autónomos adquiere conocimientos completamente distintos a los de un niño a quien se le ofrece previamente la solución» Emmi Pikler
Discriminació dels colorsRecepta: Fem un porridge de civada