Receptes amb cereals que fem a l'escola

desembre 22, 2017

Moltes famílies ens demaneu algunes de les receptes que fa la Margarita a l’escola, ja que cada dia ens cuina uns menjars ben suculents que ens llepem els dits.

Els cereals o grans constitueixen l’aliment bàsic de la majoria de la humanitat. El blat, l’arròs i el blat de moro són els cereals més comuns, però hi ha d’altres, com el sègol, l’ordi…

La importància dels cereals es deu al fet que són rics en midó i proveeixen a l’organisme de combustible i energia. En l’alimentació humana se’ls fa servir en formes diverses: pa, sopes, pastisseria i begudes.

Els cereals li donen els següents aportacions a l’organisme:

  • Alt valor nutritiu
  • Atorguen vitamines del grup B i A, minerals (ferro, fòsfor, zinc, entre d’altres) i proteïnes.
  • Tenen baix contingut de greixos
  • Proporcionen fibres
  • Són excel·lents fonts de carbohidrats
  • Contribueixen a la formació i creixement de músculs i ossos
En aquest cas us oferim un receptari dels diferents plats de cereals que oferim a l’escola perquè així també els pugueu fer a casa i provar-los vosaltres.

ESPELTA AMB TOMÀQUET:

L’espelta compta amb múltiples vitamines i minerals indispensables en el nostre organisme, destacant les del complex B. Que afavoreixen el sistema nerviós i sobretot el metabolisme, transformant-se en energia. També afavoreix a una bona digestió i repara els teixits del nostre organisme.

Ingredients que necessitem: Espelta en gra, tomàquet natural i oli d’oliva.

Elaboració: Posem una olla amb aigua a calentar, quan engegui a bullir introduïm l’espelta, quan aquesta ja estigui cuita retirem i la colem. Seguidament rallem el tomàquet natural i el sofregim a la paella amb un raig d’oli d’oliva. I finalment, barregem l’espelta amb el tomàquet.

Aquest és un plat que no conté cap al·lèrgen.

 

QUINOA AMB VERDURES

La quinoa és una planta d’origen andí, on creix a més de 3.000 metres d’altitud. Igual que l’amarant, és considerat un pseudo cereal, ja que té propietats similars a les d’aquests, però botànicament no ho és. La quinoa és rica en proteïnes d’alt valor biològic, proporciona tots els aminoàcids essencials, és a dir, aquells que l’organisme humà necessita però no és capaç de fabricar per si mateix, aporta ferro i calci i conté vitamines C i del grup B.

Ingredients: Quinoa en gra, ceba, pebrot vermell, pastanaga, carbassó i oli d’oliva

Elaboració: Rentem la quinoa amb aigua i la posem a bullir durant 15 minuts. Tallem les verdures en trossets petits. Sofregim primerament la ceba, quan aquesta estigui translúcida afegim la pastanaga, el pebrot i el carbassó. Un cop bullida la quinoa, l’escorrem i la barregem amb les verduretes.

 

Aquest és un plat que no conté gluten.

 

CUSCUS AMB VERDURES

El cuscús està elaborat a força de sèmola de blat, molent-però sense arribar a fer-ho farina. Els beneficis del cuscússon nombrosos, començant perquè és extraordinàriament sa i apte per a tots els públics, excepte per als celíacs, ja que conté gluten.El cuscús és nutritiu, conté una gran quantitat d’hidrats de carboni, el que fa d’ell un aliment que dóna moltíssima energia al nostre cos. Conté gran quantitat de fibra i és molt baix en greixos. Les propietats del cuscús ens permeten afirmar que és una gran font de vitamines del grup B i vitamina E, que com ja sabem és un antioxidant natural a més de contenir minerals: fòsfor, ferro, calci, zinc, potassi i magnesi.

Ingredients: cuscus, carbassó, pastanaga, ceba, albergínia, pebrot vermell i oli d’oliva.

Elaboració: Potxem totes les verdures respectant el temps de cocció de cadacuna. En una olla posem a bullir aigua. Un cop bull, apaguem el foc, afegim el cuscus (dues mesures d’aigua per un de cuscus) i tapem. Un cop cuit afegim les verdures, un raig d’oli verge cru i el servim.

 

Esperem que pugueu fer aquestes receptes a casa i que ens expliqueu l’experiència!

 

 

 

Pessebres que miren el mediambientNo ploris, no passa res…